Sabancı Merkez Cami
Türkiye Diyanet Vakfı ile Sabancı Vakfı’nın ortak çalışması ile inşa edilen Sabancı Merkez Cami, bölgenin en fazla ziyaret edilen noktalarından biridir. Mülk hakkı Adana Diyanet İşleri Vakfı’da olan caminin yapımı 1998 yılında başlamış olup tam 10 yıl süren çalışmalar sonucu hizmete açılabilmiştir. Adana’nın sembolik yapısı haline dönüşen bu caminin totelde 6 minarelidir ve her yerden görülebilecek yüksekliğe sahiptir.
Adana Seyhan Nehri üzerinde şehri ikiye ayıran eski adıyla Justinianus Köprüsü olarak bilinen Taş Köprü’nün 4. yüzyılda Mimar Auxentios tarafından yapıldığına dair resmi belgelerin yer aldığı bilgiler Adana Müzesi’ndeki kitabe yer almaktadır. Yapıldığı ilk günden itibaren sağlamlığını koruyan köprü, 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 2000’li yılların ardından araç trafiğine kapanan köprünün dünyada kullanılan en eski köprü olduğu bilinmektedir.
Kesme taşlardan yapılan Saat Kulesi, 32 metre uzunluğunda olup 1881 senesinde Ziya Paşa’nın valilik görevine olduğu dönemlerde başlanmış ve bir sonraki yıl Abidin Paşa’nın görev aldığı dönemde tamamlanmıştır. İlk yapıldığı dönemde her saat başında her yerden duyulacak şekilde ses çıkartarak, halkı saat konusunda bilgilendirmek amacını taşımaktaymış. Oldukça sağlam temelleri üzerine inşa edilen kule, 1998 yılında yaşanan Adana depreminde onca yıkıma rağmen sapasağlam kalmayı başarabilmiş.
Eski Yunancada “keçi” anlamına gelen AIKS’ten türetilen ve Ayas adını alan bu şirin liman kentinde hem doğa ile iç içe olabilir, hem de tarihi kalıntıları bizzat yerinde görebilirsiniz. Yumurtalık olarak da adlandırılan Ayas, Adana’nın denize kıyısı olan 2 ilçesinden biri. Tipik bir Akdeniz sahil kenti olan Ayas’taki antik kenti de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Memluk, Venedik, Cenova gibi sayısız medeniyetin zamanında hüküm sürdüğü Ayas’ın simgesi haline gelen Süleyman Kulesi’ni fotoğraflamadan Adana seyahatinizi sonlandırmamalısınız.
Türkiye’nin en büyük parkı ünvanına sahip Merkez Park, Adana Büyükşehir Belediye’si tarafından 2004 yapılmış olup Seyhan Nehri’nin her iki yakasında konumlanmaktadır. Önceden burada şehir otogarı ve narenciye bahçeleri ve boş araziler ter alıyormuş. Zaman içerisinde buradan taşınan otogar ve çevresine yapılar inşa edilmiştir. 330 bin metrekarelik alana sahip parkta 40 çeşit ağaç ve 67 bitki olmak üzere toplamda 400 binden fazla bitkiyi barındırmaktadır.
İçerisinde; çocuk oyun alanları, paten pistleri, 300 kişi kapasiteli amfi tiyatro, koşu, bisiklet yolları ve dinlenme terasları yer almaktadır. Engelliler dahil olmak üzere çocuk oyun alanlarında, hem bedensel hem de zihinsel oyun çeşitlerini bulabilirsiniz. Paten pistinde; mini amfi ve yer satrancı ile birlikte 10 farklı türde fiziki ekipman yer alır. Şehrin ortasına insan gücüyle kurulmuş bir etkinlik alanı olarak Adana’nın ünlü gezi noktaları arasında yer alır.
Merkez Park’ta gün boyu güneşin ve hoş sohbetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Ülke çapında da şehir parkları listesinde ilk sıralarda gelen Merkez Park’ın çim alanlarında doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.
29 hektarlık büyüklüğe sahip park, 1952 senesinde orman teşkilatı tarafından ağaçlandırılarak Kumluk I ve Kumluk II mesire yeri olarak Mülga Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. 2012 senesinde ise Kumluk I ve Kumluk II Mesire Yerleri, Kumluk Tabiat Parkı olarak adlandırılmıştır. Adana’ya 45 kilometre uzaklıkta yer alan park, karavan ve çadır kampı yapmayı sevenler için oldukça uygun ve elverişlidir.
Arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte rahatlıkla zaman geçirebileceğiniz bir ortam. Halk tarafından genellikle piknik yapmak amaçlı kullanılan parkta bunun yanı sıra; yüzebilir, fotoğraf çekebilir, balık tutabilir ve uzun doğa yürüyüşlerini gerçekleştirebilirsiniz. Parkın içinde; çocuklar için oyun alanları, lokantalar, otopark, lavabo, duş alanları ve soyunma kabinleri gibi ihtiyaçlarınıza uygun yerler mevcuttur.
Kanyon, tektonik çöküntüler ve akarsuların meydana getirmesiyle
oluşmuştur. 20 kilometre uzunluğa sahip olup, 7250 metrelik kısmı turizme
açılmıştır.Karaisalı ilçesinde bulunan Kapıkaya Kanyonu ziyaretçilerine
muhteşem bir doğal güzelliği vadediyor.
Neden Gitmeliyim? Dağcılar,
doğa yürüyüşü sevenler ve fotoğraf tutkunlarının sıkla ziyaret ettiği kanyonda,
göz alıcı doğa manzarasını görme imkanına sahipsiniz. Kanyon 16 metre
yüksekliğe sahip köprü ile bağlanmıştır. Bu köprüden geçerek kanyonun içerisine
doğru ilerledikten sonra 200 metreyi aşkın kayalıklar ile karşılaşacaksınız.
Buradan ileriye doru gittikçe göz kamaştırıcı bir şelale sizleri karşılıyor
olacak, bu noktada sizler için oluşturulmuş dinlenme ve seyir teraslarında
keyfini çıkarabilirsiniz.
Adana’nın en sevilen noktaları arasında yer alan Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu’nda; ırmak üzerinde bulunan vadide meydana gelen gölet özellikle kavurucu sıcaklarda halk tarafından sıkla ziyaret ediliyor. Piknik, büyük alanlara sahip olmayıp özellikle tatil zamanlar oldukça yoğun olduğu için pek yer bulunamıyor. İçerisinde, piknik masaları, mangal alanları, mescit, lavabo ve çeşmeler yer almaktadır. Burada doğa yürüyüşü, yüzme ve balık tutmak gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.